01
februari
2021

Veel uitblinkers in de Engelse taal op het Stellingwerf College

In deze Coronatijd is het nauwelijks voor te stellen, maar er zijn van die jaren dat de bomen tot in de hemel groeien. In 1995 won Ajax alles wat er te winnen viel: de beker, de competitie, de Champions League en de wereldbeker. Zelfs niet-Ajaxsupporters konden hier waardering voor opbrengen.

Eind 2020, midden in de Coronacrisis, gebeurde er weer iets heel bijzonders. Zestien leerlingen vwo van het Stellingwerf College namen deel aan het Cambridge Assessment English in Leeuwarden om een diploma te halen in de Engelse taal op een niveau boven het vwo. Daarin slaag je als je niveau C, B of A haalt, waarbij A het hoogste niveau is. De leerling is dan een ‘near native candidate’, vrij vertaald iemand die nog nauwelijks van een Engelse student is te onderscheiden.

Het examen bestaat uit vijf onderdelen: Lezen (Reading), het natuurlijk gebruik van de Engelse taal (Use of English), schrijven (Writing), luisteren (Listening) en spreken (Speaking).

Soms is er een leerling die het A-niveau haalt. De meeste leerlingen halen niveau B of C, wat ook al heel knap is. Maar dit jaar waren er liefst negen van de zestien leerlingen die op een eindniveau A uitkwamen. Ook van de leerlingen die het eindresultaat B of C haalden,  waren één of meerdere onderdelen van A-niveau. Hun coach en docent Engels Anne-Marie Postma (heel wat bescheidener dan Louis van Gaal) was apetrots op haar leerlingen, maar mag dat ook op zichzelf zijn, want zo’n topprestatie vergt een gedegen en strenge voorbereiding. Die hebben de leerlingen gekregen. Met dit diploma op zak worden de deuren van Britse universiteiten voor deze leerlingen geopend. De barrières van Corona en Brexit moeten nog worden overwonnen, maar de Engelse taal houdt deze kanjers niet tegen.

Dit bericht delen? Vooral doen!
Aanmelden Open Dag Stellingwerf College
Leuk dat je een kijkje komt nemen bij het Stellingwerf College. Helaas is het dit jaar niet mogelijk om met je ouders/verzorgers tijdens de open dag een bezoek te brengen aan onze school. Gelukkig kun je ook op andere manieren kennis maken met...