11
december
2015

Van Klassieke Oudheid tot Klassieke Muziek

Op dinsdag 8 december is Atheneum 4 op excursie geweest naar Amsterdam.

Op het  gevarieerde programma stonden de volgende onderdelen:

Bezoek aan de tentoonstelling over Keizer Constantijn in  De Nieuwe Kerk (voor alle deelnemers),

keuzeonderdeel 1:  Workshop en rondleiding in het FotoMuseum Amsterdam (FOAM) met aansluitend bezoek aan het Filmhuis, ter afsluiting schaatsen op het Leidsche Plein

keuzeonderdeel 2: Concertgebouw: ’s middags Workshop en ’s avonds concert. Voor de pauze: Janine Jansen speelt het Vioolconcert van Beethoven, na de pauze: 1e Symfonie van Brahms.

Een deel van de excursie is hier beschreven door één van de begeleiders:

De tentoonstelling is ronduit fantastisch. De kunstschatten, die speciaal uit Rome zijn overgebracht, zijn overzichtelijk en op gevarieerde wijze tentoongesteld. Er worden levensgroot filmfragmenten over de Romeinse tijd vertoond en er is zelfs een stukje Via Appia nagebouwd. Door middel van een audiotour leerden de leerlingen over details van schilderijen, fresco’s, sarcofagen en mozaïeken. Bij elk stuk wordt tijdens de audiotour door een gerenommeerd kunsthistoricus een verhaal verteld of nadere toelichting gegeven. Meer info over de tentoonstelling, die nog tot 6 februari is te zien, vindt u op http://www.nieuwekerk.nl/nl/#/nl/tentoonstellingen/

 Vanaf de Dam vertrok een deel van de Concertgebouwgangers te voet naar de plaats van bestemming. Acht leerlingen verkozen, o.a. vanwege meegenomen muziekinstrumenten, de tram als vervoermiddel.

Tegen tweeën werden we gezamenlijk naar de Koorzaal geleid waar het leeuwendeel van de workshop heeft plaatsgevonden. Het doel van de workshop was de leerlingen verder voor te bereiden op het concertbezoek ’s avonds. Thuis en op school  was al de nodige aandacht besteed aan de uit te voeren werken. Vervolgens werden diverse oefeningen gedaan , waarbij de leerlingen deels hun eigen meegebrachte instrumenten gebruikten. Ook stonden instrumenten van het Concertgebouw ter beschikking  van de leerlingen, zoals een vleugel, een marimba, een vibrafoon en diverse percussie-instrumenten.

Aan het einde van de workshop, die tot half zes duurde, waren door drie groepen leerlingen diverse highlights uit het avondprogramma ingestudeerd. Na afloop van de workshop kreeg iedereen de gelegenheid om in de stad wat te gaan eten.

Voor veel leerlingen was het binnentreden van het Concertgebouw voor het volledig uitverkochte concert een compleet nieuwe ervaring. Samen met tweeduizend andere bezoekers doe je een beroep op de logistiek van het gebouw, de garderobemedewerkers en de stewards die je naar je plaats begeleiden. De pracht en praal van de Grote Zaal maakt dat je thuiskomt met een verhaal. Janine Jansen schitterde in haar prachtige jurk en met haar Stradivarius. In de pauze hebben veel leerlingen gebruik gemaakt van de gelegenheid om hun kaartje te laten signeren door Janine. Ook na de tweede helft, Brahms, waren de leerlingen nog steeds unaniem enthousiast. En zo zie je maar wat een gedegen voorbereiding kan doen.

 

Dit bericht delen? Vooral doen!
Leerlingen B4Z, K4Z en Mavo 4 ontdekken politiek Den Haag
  Afgelopen maandag zijn de leerlingen van B4Z, K4Z en Mavo 4 op excursie naar Den Haag geweest. Voor het vak maatschappijleer 2 hebben ze “politiek Den Haag” ontdekt. De leerlingen hebben in de middag een politiek programma...