05
juni
2012

Stellingwerf College wint voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’

Maandag 6 februari 2012 vond in het gemeentehuis van Achtkarspelen in Buitenpost de provinciale voorronde van het VARA jongerendebatprogramma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ plaats.
Zeven middelbare scholen uit Friesland streden om een plekje in de landelijke finale. Het Stellingwerf College uit Oosterwolde is de Friese winnaar geworden en zij zullen in het voorjaar strijden tegen de andere provincies in de landelijke finale in Amsterdam. De hoofdprijs is een uitgebreid bezoek aan het échte Lagerhuis in Londen.

De teams, bestaande uit tien leerlingen, namen het tegen elkaar op aan de hand van stellingen in drie debatrondes: het debat met vaste rollen, het debat met vrije rollen en het één-op-één debat met vaste rollen. Tot zover het bericht op de website van de gemeente Achtkarspelen.

Het zag er aan het begin van de dag niet naar uit dat het Stellingwerf College zou gaan winnen, want het opwarmrondje ging verloren. Toen het er echt op aankwam werd het team bestaande uit Lisa van Son, Linda van Burgsteden, Karsjen Tamminga, Hidde Bastiaansen, Kirsten Golverdingen (allen vwo 5), Sananda Potgiesser (havo 5), Eline de Weerd, Pim Lammers, Valérie Hofstede en Floris Bosma (allen vwo 6) steeds scherper in het debat. Aangemoedigd door de reserves Dana Schadenberg, Mika But (beide vwo 3) en Wiljan Veening (havo 5) werd daarna niet meer verloren.

In de knock-outfase werd eerst Piter Jelles uit Kollum verslagen, in de halve finale met een kleine voorsprong de ‘thuisploeg’ Lauwers College uit Buitenpost en in de finale RSG Magister Alvinus uit Sneek. Ook de finale was erg spannend. De scholen waren erg aan elkaar gewaagd. In de finale kwamen actuele onderwerpen aan de orde als het al dan niet bezuinigen op ontwikkelingshulp, het wel of niet verkleinen van het aantal gemeenten in Friesland van 27 naar 10 en het al dan niet mogen beledigen van een kamerlid.
De burgemeester van Achtkarspelen hield bij de prijsuitreiking de spanning lang vast, maar uiteindelijk kwam het verlossende woord: het Stellingwerf College onder leiding van docent Michel Mulder gaat Friesland vertegenwoordigen in de landelijke finale in Amsterdam.

Dit bericht delen? Vooral doen!
Interview NOS
In het kader van de aangescherpte exameneisen bezocht een verslaggever van het NOS radio journaal onze school om te onderzoeken wat het Stellingwerf College doet om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het komende examen....