22
maart
2013

Stellingwerf College via achterdeur op weg naar het Lagerhuis

Maandag 11 maart deed de debatgroep van het Stellingwerf College mee aan de provinciale voorronde van de debatwedstrijd tussen VO-scholen Op weg naar het Lagerhuis van de VARA. De winnaar van de landelijke finale mag op kosten van de VARA naar het Lagerhuis in Londen.

Iedere wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: de V-rede (waarin één van de deelnemers van het team een rede uitspreekt van maximaal vijf minuten over een opgegeven onderwerp), het vaste rollendebat (waarin van tevoren wordt bepaald welke school voor en welke school tegen is), het één op één debat en het 360-graden debat. De laatste debatvorm is nieuw: team A is enige minuten vóór de stelling en team B is tegen. Daarna gaat een zoemer en worden de rollen omgedraaid. Voordat het debat is afgelopen (na 10 minuten) gaat de zoemer nog een keer. Volgens Aristoteles mag van een goed redenaar worden verwacht dat hij in staat is zowel voor als tegen een stelling te kunnen debatteren.

Provinciale voorronde

In het provinciehuis in Leeuwarden streden Hidde Bastiaansen (A6), Kirsten Golverdingen (A6), Lisa van Son (A6), Karsjen Tamminga (A6), Linda van Burgsteden (A6), Sananda Potgiesser (A5), Eva van Burgsteden (A5), Mika But (H4), Dana Schadenberg (A4) en Esmée Mangoensoewito (A4), aangemoedigd door de overige leden van de debatgroep, tegen zes andere scholen.

De loting was niet gunstig. Het Stellingwerf College werd ingedeeld in de poule van drie scholen met Singelland Drachten en Bogerman Sneek. Beide wedstrijden werden echter duidelijk gewonnen. In de finale was Magister Alvinus uit Sneek, de winnaar van de andere poule met op papier mindere tegenstanders, de tegenstander.

Karsjen Tamminga tijdens zijn V-rede over waarom je trots mag zijn een Fries te zijn.

Magister Alvinus maakte in de poule-wedstrijden geen sterke indruk, maar in de finale werden onze debaters duidelijk verrast met een sterk optreden van de school uit Sneek. De finale ging verloren.

Wildcard

Iedere provincie stuurt zijn winnaar naar de finale, waarbij Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland twee wedstrijden organiseren met elk één winnaar. De vijftien winnaars worden aangevuld met de ‘wildcard’. Alle verliezend finalisten mogen een argumentenboekje en een filmpje van de V-rede inleveren om in aanmerking te komen voor de ‘wildcard’. Het Stellingwerf College maakte van deze mogelijkheid gebruik, evenals 8 andere scholen. En je raadt het al: de Stellingwervers uit Oosterwolde werden uitgekozen op de ‘kwaliteit en de kwantiteit van de argumenten’.

Op naar Hilversum

In Studio 1 van het Mediapark in Hilversum werd donderdag 21 maart in het decor van het televisieprogramma Kassa, dat iedere zaterdag in de vooravond wordt uitgezonden, de achtste finale gespeeld volgens het knock out systeem. Het Stellingwerf College lootte het Christelijk Lyceum uit Zeist. Lisa sprak een mooie rede uit, Hidde won zijn één op één debat op een economisch onderwerp, terwijl hij geen economie in zijn pakket heeft. Ook de beide groepsdebatten werden gewonnen, waardoor naast Amsterdam, Leiden, Groningen, Venlo, Gorinchem, Hoogeveen en Hengelo ook Oosterwolde op de lijst van kwartfinalisten staat vermeld. Via de achterdeur van de wildcard. Donderdag 28 maart opnieuw op weg naar Hilversum en wie weet …….. op weg naar het Lagerhuis.

(uitzending finale vrijdag 17 mei om 20.30 uur op Nederland 3)

Dit bericht delen? Vooral doen!
Onze school heeft er weer een Nationaal Kampioen bij.
Bij de finalewedstrijd van het Nationaal Crosscircuit 2012 – 2013 in Breda, heeft  Susan van Weperen (Ath 3) van Loopsportvereniging Invictus, zondagochtend de eerste plaats behaald bij de meisjes junioren C.  Ze mag zich op...