16
november
2015

Stellingwerf College ontvangt Duitse leerlingen

Vorige week ontving het Stellingwerf College nu alweer voor de vijftiende keer een aantal gymnasiumleerlingen uit Aurich. Het gaat hierbij om leerlingen die Nederlands in hun pakket hebben en hier een driedaags programma doorlopen met onderwijs, cultuur en vertier.

Op woensdag maakten ze kennis met onze leerlingen bij wie ze voor een deel ook zouden logeren. Een bezoek aan het Fries museum in Leeuwarden stond ’s middags op het programma en ’s avonds werd er in Drachten gebowld.

Een belangrijk element van het bezoek aan Oosterwolde is het oefenen en toetsen van de mondelinge spreekvaardigheid. De Duitse leerlingen volgden donderdag de eerste drie lessen en namen deel aan een debat. Het Stellingwerf College kent een stevige debatcultuur. Jaarlijks neemt een aantal leerlingen deel aan de debatwedstrijd “Op weg naar het lagerhuis”.

Het spannendste onderdeel vindt altijd op de donderdagmiddag plaats. Dan moeten de Duitse gasten zelfstandig een aantal posten in Oosterwolde bezoeken waar hun mondelinge vaardigheid van het Nederlands wordt getoetst. In een authentieke omgeving moeten de leerlingen een werkelijkheidsgetrouwe opdracht uitvoeren. In hotel De Zon moet de leerling bijvoorbeeld uit naam van zijn/haar ouders informatie vragen over een te boeken verblijf aldaar. Elke leerling loopt zo een aantal posten af: het politiebureau, de boekhandel, een bank, het reisbureau etc. Veelal beoordelen Nederlandse leraren de taalvaardigheid, maar soms doen leden van de middenstand dat ook zelf.

De plaatselijke middenstand werkt elk jaar weer ruimhartig mee aan deze toetsvorm die door de voormalige leraar Duits Otto Dallinga vijftien jaar geleden in samenwerking met de school in Aurich is ontwikkeld. Voor deze originele toetsvorm kreeg het Stellingwerf College destijds de onderwijsprijs van de provincie Friesland toegekend.

Voordat de Duitse gasten vrijdag terugkeerden naar Aurich werd Groningen nog aangedaan voor een bezoek aan de universiteit, een stadswandeling en gelegenheid tot winkelen.

Het is de bedoeling dat leerlingen van het Stellingwerf College later dit jaar een soortgelijk bezoek aan Aurich brengen.

Dit bericht delen? Vooral doen!
Genomineerd sporttalent
Hallo allemaal Ik ben genomineerd tot sporttalent van de gemeente Noordenveld. Vorig jaar had ik de meeste publieksstemmen hopelijk willen jullie helpen omdat weer te bereiken. Breng hier je stem uit : Stemmen Ik ben Maaike...