10
februari
2015

Stellingwerf College Fries kampioen debatteren

Gisteren deed het debatteam van het Stellingwerf College mee aan de provinciale voorronde van VARA’s debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis.

In Leeuwarden bleken onze debaters uit havo 5 (Silvan ten Cate, Jesper Kraakman en Mia ter Denge), vwo 5 (Vincent Spijkers, Marit Golverdingen en Florian Nieuwendijk) en vwo 6 (Dana Schadenberg, Ellis Tolsma, Vera Pol en Nynke van der Heide) niet te verslaan. In de finale werd met 2-1 van Magister Alvinus uit Sneek gewonnen.

Iedere debatronde tref je een andere school als tegenstander. Iedere ronde bestaat uit een vaste rollen debat (het ene team is voor een stelling, het andere team is tegen), het 1 op 1 debat (van ieder team doet één deelnemer het debat) en een 360-gradendebat (tijdens het debat gaat twee keer de zoemer, waarna je van voorstander ineens tegenstander moet zijn of andersom). Alle vier de debatrondes werden gewonnen.

Met dit resultaat zet Het Stellingwerf College een mooie reeks neer. Eerder werd de Friese voorronde gewonnen in 2009, 2010 en 2012. In 2011, 2013 en 2014 werd de provinciale finale bereikt. Via een wildcard mocht onze school in 2013 toch naar de landelijke wedstrijd. Daarin haalde onze school zelfs de kwartfinale, waarin werd verloren van de latere winnaar Praedinius uit Groningen.  

Ieder jaar is het weer spannend of het team voldoende kwaliteit heeft. Onder leiding van docent Michel Mulder wordt wekelijks en soms dagelijks geoefend in pauzes en na schooltijd. Het enthousiasme spat er vanaf. Het hele debatteam gaat steeds mee naar een wedstrijd. De leden die niet zijn geselecteerd voor het wedstrijdteam, kunnen kijken hoe het gaat, de sfeer proeven en meemaken dat de druk op zo’n dag groter is dan tijdens ‘oefendebatten’.

Al met al een goed concept waarin plezier en prestatie worden verbonden.

 

Vrijdag 13 maart zijn de achtste finales en kwartfinales in Hilversum. Veel succes gewenst aan Michel en zijn team.

Dit bericht delen? Vooral doen!
Rotary draagt bij aan reanimatieonderwijs
Dankzij de opbrengst van het tweejaarlijkse liefdadigheidsdiner van de Rotaryclub Oosterwolde kan het Stellingwerf College ook de komende jaren doorgaan met reanimatielessen. Het traditionele Diner à la Hart leverde 4.000 euro op. In...