09
november
2015

Scapino 40 jaar jeugd Dans Theater in Oosterwolde

Het Stellingwerf College beweegt!

40 jaar Jeugd Dans Theater in Oosterwolde

Woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 november stond het Stellingwerf College voor de bijna veertigste keer in het teken van dans en muziek van het Jeugd Dans Theater uit Wijchen, bij Arnhem. 273 brugklasleerlingen, tientallen hulpouders, bovenbouwleerlingen uit alle geledingen en natuurlijk alle brugklasmentoren, conciërges, en andere personeelsleden waren in touw bij het dansproject voor de brugklassers. Zo’n 900 belangstellenden uit heel Ooststellingwerf hebben deze drie dagen een prachtige voorstelling gezien.

Het verhaal dat dit jaar verbeeld is, is het verhaal van Quasimodo, de klokkenluider van de Notre Dame. De gebochelde klokkenluider, ooit te vondeling gelegd bij de kathedraal, wordt verliefd op de mooie Esmeralda, maar is door zijn uiterlijk kansloos. Hij wordt beschimpt om zijn lelijkheid, onterecht beschuldigd van aanranding, gemarteld en door niemand serieus genomen. Zijn enige vrienden zijn de klokken. De boodschap van het verhaal is duidelijk. Gaan wij zo met medemensen om?

Een kleine honderd leerlingen per dag werkten ’s middags aan de voorbereidingen. Onder de professionele en bezielende leiding van de mensen van het Jeugd Dans Theater worden de dansen ingestudeerd en met behulp van vakdocenten tekenen, CKV, Zorg en Welzijn, Bouw, wonen en interieur, leerlingen uit de bovenbouw en hulpouders wordt er aan het decor, de kostuums en de grime gewerkt.

Het resultaat is elke avond weer een prachtige voorstelling voor ouders,  broertjes en zusjes, pakes en beppes  en het personeel van de school, in de mooie amfitheateraula van de school.  De zotten en verschoppelingen, waaronder Quasimodo, waren bijzonder kleurrijk aangekleed en dansten een vrolijke narrendans.  De zigeuners, een meisjesgroep, deden hier niet voor onder. Ook zij hadden fraaie kostuums en een elegante, verzorgde dans. De stoere boogschutters, de jongensgroep, brachten spektakel met hun sprongen en groepswerk en fluorescerende pijlen die het publiek in werden geschoten. Tijdens de veroordelingsscène verscheen een nieuwe groep, die met een mooie dans met het grote touw een dramatisch hoogtepunt verbeeldde. De  feestgangers tenslotte, met pul bier en fakkel, zorgen voor een indrukwekkend slotakkoord. Dit alles werd opgevoerd in het prachtige decor van de Notre Dame van Parijs, compleet met gebrandschilderd raam, heiligenbeelden, een altaar en (brandende!) kaarsjes.

Achter de schermen werd de school na afloop gecomplimenteerd door de medewerkers van het Jeugd Dans Theater. Op geen enkele andere school zijn decor en kostuums zo verzorgd als op het Stellingwerf College. Voor de school en al zijn bewoners is weer eens ervaren dat de fusie inmiddels meer dan geslaagd genoemd kan worden. Leerlingen en collega’s uit alle leerjaren en afdelingen werken mee en laten zien waar onze brede scholengemeenschap sterk in is: eenheid in verscheidenheid.
Voor de brugklasleerlingen was het een onvergetelijke dag met lering, vermaak en als toetje een open doekje aan het eind van de avond!

Dit bericht delen? Vooral doen!
Stellingwerf College Fries kampioen debatteren
Gisteren deed het debatteam van het Stellingwerf College mee aan de provinciale voorronde van VARA’s debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis. In Leeuwarden bleken onze debaters uit havo 5 (Silvan ten Cate, Jesper Kraakman en...