17
november
2014

Rotary draagt bij aan reanimatieonderwijs

Dankzij de opbrengst van het tweejaarlijkse liefdadigheidsdiner van de Rotaryclub Oosterwolde kan het Stellingwerf College ook de komende jaren doorgaan met reanimatielessen. Het traditionele Diner à la Hart leverde 4.000 euro op.

In het vorige schooljaar was het Stellingwerf College betrokken bij een landelijke proef van reanimatieonderwijs aan derdeklassers. Ruim 300 leerlingen kregen oefenmateriaal te leen van de Hartstichting. Nu zij inmiddels in de vierde zitten krijgen ze nog een paar lessen om bij te blijven in het omgaan met AED-apparatuur. De leerlingen gingen mei zelfs naar het Gelredôme in Arnhem om samen met 3.000 kinderen van andere scholen een half uur lang te “reanimeren” en aldus in het Guinness Book of Records terecht te komen.

Ook in Ooststellingwerf zijn inmiddels op tal van plaatsen AED-apparaten geplaatst: dorpshuizen, banken, sporthallen enz. Een nuttige voorziening om in te zetten bij bepaalde vormen van hartfalen, maar je hebt er niet veel aan als er geen mensen in de buurt zijn die er verantwoord mee kunnen omgaan. De 300 gediplomeerden van het Stellingwerf College zijn al een geweldige aanwinst, en nog mooier zou het zijn als dat een jaarlijks vervolg zou krijgen. Maar de geleende spullen moesten terug en de school heeft geen fonds waaruit oefenpoppen en apparatuur kunnen worden betaald. En dat terwijl een groep van zes betrokken docenten graag wilde doorgaan met het elk jaar afleveren van een nieuwe lichting AED-ers. Met een echte hartenkreet werden serviceclubs in de omgeving benaderd.

Bij de Rotaryclub landde dat verzoek precies op tijd, omdat het Diner à la Hart nog uitkeek naar een goed doel. Zes meisjes van de sector Zorg en Welzijn hielpen zaterdag culinair mee en verzorgden een deel van de bediening aan de 130 gasten. Een sfeervol orkest met een speciale zangeres uit Tatarstan zorgde voor de muzikale omlijsting.

Directrice Hennie Broers (rechts op de foto) en projectleidster Lidie Hulst mochten in stijl een grote hartballon kapot prikken waarin zich het bedrag van de donatie bevond. Leerlinge Sanne van den Broek (die maar al te goed weet wat hartproblemen zijn) en voorzitter Wim van der Heiden keken instemmend toe.

Tekst: Rotary
Foto: Iwan van Nieuwenhoven

Dit bericht delen? Vooral doen!
Leerlingen vestigen wereldrecord !!!
Zo’n 275 leerlingen uit de derde klassen hebben vrijdag 6 juni meegedaan aan de wereldrecordpoging reanimeren en defibrilleren. Met in totaal 3242 leerlingen uit het hele land hebben zij een half uur lang hartmassage en beademing toegepast...