28
april
2021

O&O meesterproef eindpresentaties

De examenleerlingen van O&O hebben op donderdag 25 april en vrijdag 26 april hun eindproducten gepresenteerd aan opdrachtgevers en expertbegeleiders. Bij het vak O&O kunnen de leerlingen in de bovenbouw zelf hun projecten grotendeels samenstellen. Dit jaar zaten daar weer een aantal fantastische projecten tussen die we graag met jullie willen delen. De leerlingen hebben een aantal uiteenlopende projecten gerealiseerd zoals een nieuw ontworpen duurzaam gebouw voor scouting Beetsterzwaag, een nieuw programma die de verschillende programma’s voor verschillende printers combineert voor  ELS -Calipage, een instructiefilm voor Defensie en een website met info en oefeningen voor ouderen om in beweging te komen voor fysio centrum Vitaal in Oosterwolde.

Een nieuwe benzine voor in de kartmotor

Twee VWO 6 leerlingen hebben in opdracht van een karthandelaar onderzocht welke nieuw te ontwikkelen benzine het meest geschikt is voor een kartmotor. Bij dit onderzoek is zowel het mechanische gedeelte van de motor als het fysische van de benzine uitvoerig onderzocht. Deze informatie hebben ze weten te combineren tot de perfecte benzine! Bij dit project werden ze ondersteund door een medewerker van Shell uit Pernis die deze werkzaamheden dagelijkst uitvoert. Zowel hij als de opdrachtgever waren erg onder de indruk van het niveau van de uitkomsten!

Het transformeren van een stal naar starterswoningen

Dat de woningcrisis een actueel onderwerp is voor een onderzoek maakt dit een perfect voorbeeld van een O&O project. Drie VWO leerlingen hebben onderzocht hoe ze het beste een oude loods bij een boerderij konden transformeren tot starterswoningen. Dit deden ze in opdracht van bouwbedrijf van Wijnen uit Gorredijk en werden hierbij ondersteund door Studio JK uit Oosterwolde. De leerlingen hebben het uiteindelijk ontwerp uitgewerkt tot een maquette en hierbij hebben ze niets over het hoofd gezien!

Het chippen van katten

Drie dames uit Havo 5 en een uit VWO 6 hebben in opdracht van het dierenartsencentrum in Oosterwolde een onderzoek gedaan naar het chippen van katten. Dit wordt nog maar erg weinig gedaan, maar is wel erg zinvol. Ze hebben hierbij zowel onderzocht hoe een chip werkt en hoe deze wordt aangebracht. Maar ze hebben ook gekeken naar de beste methoden om mensen te overtuigen hun kat te laten chippen. Hierbij zijn ze begeleid door een docent van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Mede door deze begeleiding hebben ze een fantastische website en hele mooie posters als eindproduct gemaakt.

Dit bericht delen? Vooral doen!
Fotograferen op hoog niveau
Hannah Bovenkamp, een vierdeklasleerling basis aan het Stellingwerf College in Oosterwolde, zit nu in het laatste jaar van de Media, Vormgeving & ICT-opleiding. Dat is bijzonder te noemen, want basisleerlingen kunnen normaal gesproken niet...