08
april
2021

Leerlingen van het SWC bij de 13 finalisten voor PWS van het jaar

#trotsoponzeleerlingen

Hieronder kun je een stukje uit de Leeuwarder krant lezen wat gaat over het PWS van Ava Krause en Rosalie Ogrel. Zij horen bij de 13 finalisten van de verkiezing tot het PWS van het jaar die de Leeuwarder Courant ieder jaar houdt. Je kunt via www.lc.nl/toptalent stemmen. Dit kan tot en met 19 april a.s.

De wolf heeft zich sinds 2019 weer gevestigd in het land. Voor- en tegenstanders roeren zich. Ava Krause en Rosalie Ogrel (vwo Stellingwerf College Oosterwolde) onderzochten of de wolf volledig kan re-integreren.

De wolf, die bijna twee eeuwen geleden uit Nederland werd verjaagd, roept heftige emoties op bij mensen. Het dier komt ook veelvuldig in het nieuws. Begin dit jaar nog omdat een stichting een ‘wolvenhek’ om Friesland wil bouwen. ,,Het grijpt een grote groep mensen aan”, vertelt Ava Krause (18). ,,Mensen zijn heel enthousiast óf heel angstig.” Ze vervolgt: ,,Maar een wolvenhek is onzin.”

Volgens onderzoek van de twee kan de wolf volledig re-integreren in Nederland. De effecten op de natuur zijn positief en wegen op tegen de nadelen, zoals mogelijke veeschade. Daarnaast zijn er ook kansen voor natuureducatie en toerisme. Gezien de oppervlakte van Nederlandse natuurgebieden is er genoeg ruimte in het land, maar moeten wel ecoducten worden aangelegd om gebieden met elkaar te verbinden.

Ze becijferden dat Nederland plek biedt aan 46 wolvenroedels (ongeveer 322 wolven). Ava en Rosalie deden op verschillende manieren onderzoek: een literatuurstudie, veldwerk en online enquête. Ava: ,,Wij zagen er eerst wel tegenop, het leek zo veel werk. Maar het was echt leuk om zo’n groot project te doen.”

De twee genoten met name van het veldwerk in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Samen met wolvendeskundige Hans Hasper gingen ze op zoek naar wolven in het gebied. ,,Ondanks dat we er niet een gezien hebben, zagen we wel sporen en wat de wolf voor de natuur kan betekenen”, vertelt Rosalie Ogrel (18). ,,We zagen bijvoorbeeld raven vliegen, die eten de karkassen op die wolven achterlaten nadat ze hun prooi hebben gedood.” De raaf leeft in symbiose met de wolf en kan het dier ook juist naar zwakke dieren leiden om te doden.

Het is slechts één van de positieve gevolgen van de komst van de wolf voor het ecosysteem, beargumenteert het tweetal in hun profielwerkstuk. Het dier is een toppredator en zorgt voor evenwicht in het systeem door zwakke dieren op te ruimen. Maar ook voor meer voorzichtigheid bij beesten, waardoor ze in kuddes blijven en hierdoor de natuur minder belasten.

Hoe zit het met de negatieve effecten waar iedereen zo bang voor is, zoals aanvallen op vee en mensen? Volgens Krause valt dat mee en speelt de media een grote rol in de beeldvorming. ,,Het negatieve komt vaak te veel in het nieuws”, zegt ze. Aanvallen op vee en mensen komen weinig voor en met waakhonden en hekken kan vee worden beschermd.

Maar respondenten van de online enquête reageerden fel. Daarnaast bleek een groot verschil tussen voor- en tegenstanders van de wolf. ,,Mensen die voor de komst van de wolf zijn, onderbouwen dat met goede argumenten”, zegt Ogrel. ,,Maar mensen die tegen de komst van de wolf zijn, beargumenteren dat vaak uit emotie.” Volgens hun onderzoek is een meerderheid voor de komst van de wolf.

Het sentiment over de wolf is dringend aan verandering toe, zeggen ze. Vooral voorlichting is belangrijk. ,,Daar moet je al mee beginnen op de basisschool”, zegt Krause. Zij staan na hun onderzoek vierkant achter de re-integratie van de wolf. De slotzin van hun profielwerkstuk is dan ook veelzeggend: Wij hebben de wolf leren kennen, nu is het aan u om het dier te leren kennen.

Dit bericht delen? Vooral doen!
Nieuws van het Aurich project
Begin maart had de sectie Duits voor de 21 e keer zijn Aurich-project. Alleen jammer, dat we dit jaar niet naar Duitsland konden, de uitwisseling met onze partnerschool de IGS Aurich-West niet kon plaatsvinden en de mondelingen niet in november,...