27
september
2012

Lancering CanSat groot succes!

Vrijdag 21 september werd de CanSat, gebouwd door leerlingen van Atheneum 6, gelanceerd op de militaire basis ASK in ’t Harde.

Vrijdag 21 september werd de CanSat, gebouwd door leerlingen van Atheneum 6, gelanceerd op de militaire basis ASK in ’t Harde.

Samen met 16 scholen uit heel Nederland werd het Stellingwerf College uitgenodigd voor de lancering van de CanSat satelliet. De CanSat, een satelliet die in een frisdrankblikje past, was al eerder getest door de TU Delft en goedgekeurd.

Een spannende ochtend ging aan de lancering vooraf. Ondanks alle tests bleek op het laatste moment de belangrijkste sensor niet te werken. Misschien het transport, misschien ook de kou, maar in elk geval zond de satelliet geen signalen uit. Na zeker een uur van meten, denken, problemen uitsluiten en veranderingen aanbrengen zagen de leden van het CanSat team de meetgegevens weer binnenkomen op de laptops. Het was gelukt, het lanceren kon beginnen!

Nadat de parachute was aangebracht en de satelliet in de raket was gemonteerd nam het team plaats bij het grondstation. Hier werd de antenne aangesloten op beide laptops en werden de eerste signalen ontvangen. Het wachten op de lancering zou nog zeker een half uur duren, maar ondertussen stroomden de meetgegevens binnen.

De vlucht van de satelliet duurde slechts kort, maar was een groot succes. Zowel tijdens het lanceren van de raket naar 1 kilometer hoogte als het dalen aan de parachute gedurende 90 seconden werd optimaal gemeten. Een plotseling stoppen van de meetgegevens betekende dat de satelliet op de grond was terecht gekomen.

Aan het einde van de dag, een laatste raket was ondertussen jammerlijk neergestort, bleek dat de CanSat teruggevonden was: de satelliet had geen schrammetje en bleek na het aansluiten van een nieuwe batterij nog steeds te werken. Dit had niemand verwacht.

Komende weken werken de leerlingen aan het verslag van dit project en bereiden ze de eindpresentatie voor die ze in een collegezaal in Delft aan de andere teams zullen gaan geven.

Het CanSat team bestaat uit Hewad Melma, Colin Heimans, Aletta Steensma, Karsjen Tamminga, Eline Jorritsma, Jesse Buiteveld en Arjen de Boer. Het team bedankt alle bedrijven die hen ondersteunen.

Dit bericht delen? Vooral doen!
Lancering CanSat op 21 september
Zeven leerlingen uit Atheneum 6 doen mee aan de CanSat-competitie. Dat is een landelijke wedstrijd georganiseerd door de Technische Universiteit Delft. De leerlingen bouwen een satelliet ter grootte van een 33cl blikje, een CanSat. Het...