03
november
2021

Klimaat-manifest aangeboden aan Duits parlementslid

Woensdag 3 november is er een klimaat-manifest overhandigd aan een Duits parlementslid door een groep jongeren, waaronder drie van onze eigen leerlingen! Damian Wierenga uit VWO 6, Sven Bergsma uit VWO 5 en Nina van Veen uit VWO 4. Ook docent Astrid Rienks ging mee

         

Links naar rechts: Nina, Damian en Sven

Zo’n twaalf Nederlandse jongeren uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel vertrokken vrijdag en zaterdag naar de Duitse deelstaat Nedersaksen. Ze verbleven in Stadthagen, een plaatsje dichtbij Hannover. Na wat cultuursnuiven in Hannover en Stadthagen konden ze aan de bak. 

Maandag ontmoetten ze de achttien Duitse leerlingen waarmee ze gingen samenwerken in hun school in Stadthagen. Na een voorstelronde kregen ze uitleg over het in balans houden van dingen, wat later een goede basis bleek te zijn voor de rest van de week. Na een bezoek bij een oude kolenmijn ging de hele groep bowlen. De jongeren hebben zowel in Nederland als in Duitsland bedrijven bezocht, waardoor ze leerden wat de bedrijven precies nodig hadden om duurzamer te worden. 

Na een aantal presentaties van bedrijven, hebben ze dinsdag conclusies getrokken over de dingen die bedrijven nodig hebben van de overheid om verder te verduurzamen. Er rolden goede punten uit. 

Woensdag was de dag waarop het klimaat-manifest geschreven werd door de dertig jongeren. Het ging hierbij vooral over de volgende punten: stop met greenwashing, meer financiële support voor bedrijven die energie-neutraal willen worden, striktere regelgeving omtrent verduurzamen van bedrijven, geef jongeren meer invloed in de regering en geef bedrijven die slecht zijn voor het milieu boetes.

De jongeren overhandigden diezelfde dag het manifest aan Marja-Liisa Völlers, een Duits parlementslid. De Nederlandse jongeren waren hierbij in reddingsvesten gehesen, om een statement te maken over de stijgende zeespiegel. Als er nu niks gebeurt zullen de Nederlanders straks moeten vluchten naar Duitsland, zo luidt de boodschap van de jongeren. 

De uitwisseling werd georganiseerd in het kader van 75 jaar Niedersachsen. De organisatie JongerenTop begeleidde de Nederlandse delegatie in opdracht van RCE Spark en de vier noordelijke provincies. 

Vind hieronder de video waarin de jongeren hun manifest presenteren, samen met een aantal nieuwsberichten over deze samenwerking. 

Link naar de video: 

Interviews van                         Provincies       Nieuwskanaal met linkje                                                

Damian                                    Friesland         Omrop Fryslan (start 4:45)

Sven en Nina                           Friesland         Leeuwarder Courant                                                

Dennis, Laura en Merle           Groningen       RTV Noord bericht           

Dennis, Laura en Merle           Groningen       RTV Noord radio (start 10:00) 

Tom, Bram en Quintijn             Drenthe           RTV Drenthe radio (start 15:00)

Tom, Bram en Quintijn             Drenthe           Coevorder Courant

Andere Noord-Nederlandse jongeren die mee deden

Dit bericht delen? Vooral doen!
Weekvragen mentorles A2K
Hey! Wij zijn A2K, en wij hebben met onze klas elke week een vraag beantwoord met onze mentor mevrouw Brinkman. Wij willen jullie de leukste antwoorden laten zien! Iedereen uit A2K heeft de vragen beantwoord, maar niet elk antwoord kon in...