22
december
2016

Groots afscheid voor Hennie Broers

Donderdag 22 december 2016 heeft Hennie Broers het afscheid gekregen dat haar toekwam. Zij heeft de school vele jaren met enthousiasme, passie en overtuiging geleid en het belang van de leerling altijd centraal gesteld.

Donderdag 22 december 2016 heeft Hennie Broers het afscheid gekregen dat haar toekwam. Zij heeft de school vele jaren met enthousiasme, passie en overtuiging geleid en het belang van de leerling altijd centraal gesteld.

Hoe neem je met ruim 1370 leerlingen en 160 personeelsleden afscheid van haar? Dat ging als volgt:

’s Morgens om 7 uur vertrok een oude schoolbus uit 1960, gevuld met personeelsleden vanuit school naar Nijehaske, de woonplaats van Hennie Broers. Met een topsnelheid van 70 km/h liepen we vanaf minuut 1 al achter op schema. Hennie woont aan een lange dijk van ongeveer één kilometer, dus het laatste stukje was voor de schoolbus niet begaanbaar. Speciaal voor die ene kilometer werd een taxi gecharterd, die overigens ook te laat kwam. Eling Homminga haalde al fotograferend Hennie en haar zus Laura met de taxi op. Ook Jacintha Ham uit havo 4 was mee om alles op film vast te leggen.

Op de terugweg nam het gele vehikel zonder stuurbekrachtiging soms zeer ruime bochten, maar iedereen kwam desondanks heelhuids op school aan. Daar was geen minuut te verliezen, want door de vertraging moest direct met het programma worden begonnen.

Eerst naar klas A2M in het practicumlokaal. De leerlingen lieten onder leiding van Sarina Mayr, Ivonne de Graaf, Germar Maris en Carlo Houtsma in 20 minuten wel 11 proefjes zien en gaven er ook nog zelf uitleg bij. Er kwam vaak vuur bij te pas, maar soms ook een explosie van schuim of rare lichteffecten. De scheikundebril stonden Hennie en Laura goed.

Daarna werd bij NLT in havo 4 en 5 Vincent van Gogh onder de loep genomen. Terwijl de leerlingen bezig waren met pigment mengen en het ontrafelen van een schilderij uit de laatste periode van Vincent, lichtte Lidie Hulst toe welke aspecten van Vincent van Gogh werden belicht. De tekenlerares kwam onmiddellijk in Hennie boven en zij stelde veel vragen.

In klas V2O werd in een les Frans van Maddy Mulder Memory Vivant gespeeld, waarin Hennie steeds twee leerlingen moest aanwijzen, waarvan de één het Franse woord kon laten zien en de ander de Nederlandse vertaling (of andersom). Ook hier liep het programma wat vertraging op want je kan dan nog zo’n goeie directeur-bestuurder zijn geweest, dat wil niet zeggen dat je geheugen van Franse woorden goed is. Met de vertalingen had ze overigens geen moeite.

Klas H5D moest samen met Hennie Broers nieuwsberichten op chronologische volgorde plaatsen. Zolang het over onderwijs ging, was het parcours foutloos. Ook politiek wilde nog wel. En ook de vraag over Tony Chocolonely werd foutloos beantwoord. Hennie liet een geïmponeerde klas achter.

In A6 trakteerden Jan Driessen en Ruben Abbring Hennie op  diverse supermarktproducten, waarover vragen werden gesteld door de leerlingen. Op welk product zit de meeste winstmarge? Welke producten worden soms onder de kostprijs verkocht? Is Hennie Broers een prijsbewuste klant? Volgens de leerlingentest niet altijd. Het mandje met producten was een welkome pensioenaanvulling.

In mavo 4 kwamen de mobieltjes tevoorschijn, want alle leerlingen moesten antwoord geven op vragen over steden en gebieden die als reissuggestie aan Hennie werden gedaan. Aan het eind kreeg ze een reisgids van Sicilië mee. Een eiland waar zij al wel eens was geweest.

Na de kleine pauze, waarin oranjekoek met een afbeelding van Hennie Broers in haar jongere jaren werd geserveerd, was het de beurt aan V3K: 10 minuten lezen in stilte. Alle leerlingen hadden een zelf gekozen boek en Hennie mocht in een speciale leesstoel de door de leerlingen  gemaakte verhalen en gedichten lezen. Toen Joke Aartsen met dit idee kwam, dacht het organisatiecomité even: is dit wel een leuke activiteit? Maar het bleek een voltreffer te zijn. Het deed de ceremoniemeester pijn deze stilte te moeten onderbreken. Daarna volgde er een bijzonder klassengesprek, waarin Hennie vooral leerlingen liet vertellen.

Daarna Engels in A6 met een taaldorp onder leiding van Krista de Reus dat heel moeilijk bleek te zijn. Het Engels van Hennie Broers is prima, maar het onderdeel ‘antwoord geven op de vorige vraag’ was voor haar te moeilijk. Zij beantwoordt liever vragen die nog niet gesteld zijn. Regeren is vooruitzien.

Klas H2G schotelde Hennie vragen met wiskundige probleempjes voor. De oplossingen leverden een spreuk over haar pensioen op. De stelling van Pythagoras was een beetje weggezakt maar met hulp van leerlingen, Jan van der Wal en de ceremoniemeester kwam ze een heel eind.

Klas B2A vormde onder leiding van Hieke Deems, Hilde Joke Keuning en Janny Jubbega bij binnenkomst van Hennie en Laura een erehaag. Vervolgens mocht Hennie een gezichtsmasker aanbrengen bij een leerling. Daar was zij verrassend bedreven in. Laura kreeg van een leerling een minicursus nagels lakken, maar ook hier bleek al enige ervaring aanwezig.

De grootste bos bloemen van de dag werd aangeboden door klas MK1C bij het vak techniek onder leiding van Patrick Posthuma. Iedere leerling met techniek in het vakkenpakket had één bloem van metaal gemaakt en beschilderd en met de eigen naam erop. Deze bloemen werden in een heel grote vaas geplaatst. Het geheel is zo hoog, dat zelfs onze hoffotograaf Eling Homminga er niet overheen kon kijken. Er is voor zo’n groot gevaarte geen plaats in het huis van Hennie Broers, zodat het boeket nu een mooie plaats in de aula heeft gekregen. Het bordje op de vaas heeft ze wel mee naar huis genomen.

In verband met de beperkte tijd werd in de klassen B3P en K3P het lassen van een naambordje vervangen door het maken van twee kaarsenstandaards van metaal. Je kunt geen ijzer met handen breken, maar onder leiding van Luuk Kleiker en Robbert Simonsma (en wat handig gereedschap) bleek Hennie wel metaal met handen te kunnen buigen.

In de afdeling Bouwen Wonen en Interieur leerden leerlingen uit klas B3B aan Hennie hoe je een muurtje moet metselen. Hennie was een kritische leerling die niet snel tevreden is over haar muurtje. Bij Walter Barendregt en Paul Hoogeveen kun je niet alleen muurtjes metselen, je kunt ook met hout van alles maken voor het interieur. Eén van de leerlingen had een houten dienblad voor Hennie gemaakt. Met de hele ‘bouwploeg’ ging Hennie op de foto.

De ochtend werd afgesloten met een afscheidslied door een schoolkoor, bestaande uit leerlingen, docenten en onderwijs ondersteunend personeel. De toepasselijke titel was ‘De school zit haar in het bloed, al ruim veertig jaren’.

De aula was omgebouwd tot een chique receptieruimte met langs de vaartkant een ‘muurschilderij’ met de foto’s van alle 1370 leerlingen die nu bij ons op school zitten: de leerlingen centraal! Tijdens de officiële receptie waren er toespraken met lovende woorden van Trijntje Stoker (voorzitter Raad van Toezicht Stellingwerf College), Pieter Schram (voorzitter van de coöperatie Pompeblêd waarin naast het Stellingwerf College zes andere VO-scholen deelnemen) en Sonja van der Wijk (de opvolgster van Hennie Broers als directeur-bestuurder). Je zou bijna naast je schoenen gaan lopen, maar gelukkig hield Hennie haar hoge hakken aan.

Het personeelsfeest was bewaard voor ’s avonds. Na een uitstekend verzorgd buffet waren er diverse muzikale bijdragen van ‘eigen makelij’. Marc Mens en zijn band (waaronder zijn zoon) tijdens het buffet met een geweldige Haagse uitsmijter. Een flashmob waarin Eelco Nijboer op de contrabas startte en gaandeweg steeds meer collega’s, al dan niet gewapend met een muziekinstrument invielen. Tot slot waren er Nancy en de Sinatra’s met zangeres Wybrig Boerrigter, gitarist Brant Visser, drummer Ray Zeer en special gueststar en zanger Jona de Berg. Zonder uitzondering muzikale hoogstandjes en grote sfeermakers.

Hennie werd toegesproken door diverse collega’s, ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Johan Poiesz, die jarenlang samen met Hennie de directie had gevormd. Samen leerden zij onderhandelen met de gemeente over de nieuwbouw en samen namen zij de leiding van de verbeteringen na een slecht inspectierapport. Soms had Johan wel eens het gevoel: zijn we niet te ver afgedwaald na weer een onderwerp dat niet rechtstreeks met onderwijs had te maken. Maar samen sloegen zij zich er doorheen. Albert Bouwman, onze jonge docent filosofie, die een verhaal hield over hoe je van mening kan veranderen als je goed naar anderen luistert, in dit geval naar Hennie. Wessel Bergsma, onze ‘hoofd-conciërge’ die zonder overdrijving de meest humoristische en best speechende conciërge van het westelijk halfrond en ver daarbuiten is. En Joke Aartsen, onze ervaren docent Nederlands, die alle belangrijke gebeurtenissen op school en in haar persoonlijke leven samen met Hennie heeft beleefd. De wijze waarop zij bekende gedichten omtoverde tot lofdichten op Hennie getuigde van grote kwaliteit en humor. Tussendoor deed het MT een boekje (of liever gezegd een filmpje) open over een MT themadag in de film ‘MT the movie’.

Toen Hennie haar dankwoord wilde uitspreken, werd zij tot de orde geroepen door de ceremoniemeester, want eerst was Sonja van der Wijk aan de beurt om namens het personeel een houdbaar en een vergankelijk cadeau aan te bieden. Op 30 mei 2017 gaan Hennie Broers en haar zus naar Wende Snijders in Carré en na afloop verblijven zij in het Amstel Hotel. Het blijvende cadeau is het herinneringsboek, waarin personeelsleden hun persoonlijke belevenissen met Hennie aan het papier hebben toevertrouwd. Voor Hennie bleven uiteindelijk maar drie woorden over: ‘dank, dank, dank’. En dat is geheel wederzijds.

 

 

 

 

Dit bericht delen? Vooral doen!
Gezellig kerstdiner voor ouderen bij Stellingwerf College
OOSTERWOLDE – Traditiegetrouw hebben de Tafelronde Ooststellingwerf en het Stellingwerf College samen een kerstdiner voor ouderen gehouden. Op woensdagavond 14 december werden de ouderen op het Stellingwerf College in Oosterwolde...