20
oktober
2023

Gezonde school, wat houd dit in?

Roken, blowen en drinken: veel leerlingen proberen weleens iets tijdens hun middelbareschooltijd. Dat kan leiden tot slechtere schoolprestaties, verzuim of schooluitval. Het is dus belangrijk om roken en het drinken van alcohol en drugsgebruik door leerlingen zo veel mogelijk te voorkomen en te ontmoedigen.

Wij zijn met de werkgroep Gezonde School vorig jaar in de brugklas gestart om brugklasmentoren te trainen, zodat ze preventielessen kunnen geven aan de brugklassen. Ook hebben we de evaluatieavond voor ouders van brugklasleerlingen gecombineerd met voorlichting door VNN en Scala. Tijdens deze avond werden onder andere tips gegeven hoe ouders in gesprek kunnen gaan met hun kind over alcohol.

De werkgroep Gezonde School wil de preventielessen verder uitrollen binnen de onderbouw en daarom zijn begin oktober de mentoren van de tweede klassen ook getraind.

In het derde jaar hebben we de mentoren gevraagd of ze tijdens de mentorles aandacht willen besteden aan het vapen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat in 2023 10,3% van de jongeren maandelijks een e-sigaret gebruikte en 21,7% van de jongeren gebruikte een e-sigaret in het afgelopen jaar. In de jongere doelgroep onder de 18 is het percentage dat het afgelopen jaar een e-sigaret heeft gebruikt ook opvallend hoog: 10,2% bij 12-14-jarigen en 23,3 % bij de leeftijdsgroep 15-17 jaar.

Het is de bedoeling dat de mentoren van de brugklas, het tweede jaar en het derde jaar de bovengenoemde lessen behandelen tussen de herfstvakantie en kerstvakantie.

Wilt u als ouder meer informatie of opvoedtips over dit onderwerp, kijk dan op: https://www.helderopvoeden.nl/

Werkgroep Gezonde School

 

 

 

Dit bericht delen? Vooral doen!
Studenten en docenten uit Tsjechie bezoeken SWC
Een paar weken geleden kregen we de volgende aanvraag van een school uit Tsjechie: We  have recently been accredited for Erasmus + and are searching for partner schools for some of our projects.  In October ( 16-21) we are...