DoeAvond Programmeren is een feestje!
Dinsdag 28 maart was het zover: de DoeAvond Programmeren is een feestje!
Op dinsdagavond werden groep 7-leerlingen in gebouw B door een aantal leerlingen van MVI welkom geheten. Daar werden ze doorgestuurd naar gebouw C, waar andere leerlingen van MVI hen opwachtten om ze naar lokaal C002 te brengen, dé plek waar ze mochten programmeren.
Een week of twee daarvoor kregen ze van de meester of juf te horen dat ze op het Stellingwerf College een avondje konden programmeren en dat dit ook nog eens een feestje was. Een kleurrijke flyer was het bewijs.
Samen met een ouder/verzorger gingen ze rond 19.00 uur een plekje zoeken in lokaal C002.
Daar lagen al twee bananen, een mandarijn, een vrolijke handleiding en de microcomputer klaar waar de avond om draait: de Micro:bit.
Eerst kregen ze een korte presentatie te zien zodat ze even snel konden leren wat programmeren precies is, waar het bij wordt gebruikt en konden ze even kijken naar welke apparaten echt een microcomputer bevatten. Een Micro:bit is namelijk een supercoole microcomputer. Alle docenten die met onze leerlingen van het Stellingwerf College programmeren waren van de partij: docenten van technasium, informatica, PGP-IT en MVI. Zo konden zij de groep 7-leerlingen helpen waar nodig.
Na afloop van de korte presentatie ging men los in de MakeCode-omgeving van Micro:bit om eerst de pinnen te programmeren. Na het programmeren moest het programma gedownload worden en kon de Micro:bit aan de computer gekoppeld worden om het met zorg gemaakte hex-bestandje te gaan uploaden. De Micro:bit viel erg in de smaak; men vroeg zelfs waar je zo'n microcomputer kan aanschaffen (nze huisleverancier is Kiwi Electronics ????).
Nadat het hex-bestandje op de Micro:bit was gekomen moesten alle kabels met krokodillenbekken in het fruit en op de pinnen van de Micro:bit geplaatst worden.
De koptelefoon werd zelfs op de Micro:bit aangesloten en voilà, niet lang daarna, met een beetje hulp van een batterij, kreeg men geluid uit de bananen door er lichtjes op te drummen terwijl je de mandarijn vasthoudt. Je kon zelfs met meerdere personen zorgen voor geluid door elkaars handen vast te houden!
Na het programmeren en testen kregen de leerlingen en hun ouders/verzorgers een rondleiding door de PIE-, BWI- en technieklokalen. In het technieklokaal lagen naast ballonnen en een eitje ook nog uitwerkingen met de Micro:bit, gemaakt door de leerlingen van het Stellingwerf College, waaronder het schoolgebouw van PGP-IT mavo 3, waarbij men strijdt om een podiumplek van de Vakkanjers-wedstrijd.
Als kers op de feesttaart kreeg elke groep 7-leerling een Stellingwerf College tasje mee naar huis met hierin een uitgesneden robot (Bottie en Buggy, de mascottes van ‘Programmeren is een feestje!’), drie gekleurde ledjes, een knoopcelbatterij, kopertape, gewone tape en een instructie om van al deze materialen een originele nachtlamp te maken. Thuis mogen ze die in elkaar zetten, er een creatieve foto van maken en opsturen. Zo doen ze mee aan de wedstrijd waarbij je een eigen Micro:bit kunt winnen!
Het was een geslaagde avond, waarbij iedereen veel geleerd heeft over natuurkunde in combinatie met programmeren. Het was een feestje!