22
februari
2018

Debatteam Stellingwerf College Fries kampioen Op weg naar het Lagerhuis

Het debatteam van het Stellingwerf College heeft maandag 19 februari de provinciale voorronde van het debatprogramma "Op weg naar het Lagerhuis" gewonnen. Ze mogen zich een jaar lang de beste debaters van Friesland noemen.Sinds 2010 werd alleen vorig jaar de finale gemist. Van de acht finales werden er vijf gewonnen. Landelijk haalde het Stellingwerf College in die periode twee keer de kwartfinale en één keer zelfs de halve finale. Docent Michel Mulder heeft de debatcultuur op het Stellingwerf College goed ontwikkeld.

Dit jaar werd bovendien de beste V-rede uitgesproken. De V-rede is een betoog waarin een thema wordt uitgewerkt. Dit jaar is het thema de hebzucht in de westerse wereld. Ruben Boersma vond dat wij ons als onderdeel van de westerse samenleving moesten schamen voor onze hebzucht. De jury vond dat hij deze stelling goed uitwerkte met verwijzingen en verdiepingen. Hij stelde onder meer voor het Bruto Nationaal Product (BNP) te vervangen door het Bruto Nationaal Geluk (BNG).

Een debatwedstrijd bestaat uit drie ronden, waarin steeds een stelling moet worden verdedigd of aangevallen. Het team bestaat uit tien leden en een aantal reserves. De jury verdeelt per wedstrijd zeven punten. Twee per debat en één voor de algemene indruk.

Na een 6-1 overwinning tegen Beyers Naudé uit Leeuwarden werd vervolgens nipt verloren van Sevenwolden uit Heerenveen (3-4). Daarna was er een 5-2 overwinning tegen het Dockinga College (Dokkum). In de finale was opnieuw Sevenwolden uit Heerenveen de tegenstander.

Daarin viel Maartje Vijn op, die het één-op-één debat voerde met de stelling: jongeren hebben een verkeerd beeld van seksualiteit. Toen haar tegenstandster beweerde dat we tevreden konden zijn met een zesje, ging Maartje los en gaf minstens zes voorbeelden waartoe dat zou leiden.

In de twee groepsdebatten werd gelet op samenwerking in het team, geloofwaardigheid, lichaamstaal en humor. Toen de zaal werd gevraagd welk lied zij beter kenden, dat van de luizenmoeder of het Friese volkslied, kreeg het Stellingwerf College de lachers op hun hand. Uiteindelijk werd de finale met 5-2 gewonnen.

De landelijke wedstrijd met alle provinciale winnaars en vier runner ups is 22 maart in Duiven bij Arnhem. Dit is een knock-out-wedstrijd. Uiteindelijk is de te winnen prijs een reis naar de Algemene Vergaderzaal van de VN in New York.

 

Dit bericht delen? Vooral doen!
Grote muziekavond 2018
Vrijdag 16 februari was de jaarlijkse muziekavond op het Stellingwerf College. De leerlingen zorgden voor een liederenkeuze die een intieme kleinkunstsfeer ademde. Hoewel er vooraf geen thema voor de avond was, bleek dat de liefde in al zijn...