01
juli
2020

Brugklassers adviseren Gemeente

Woensdag 1 juli kreeg wethouder Verhage van de Gemeente Ooststellingwerf adviesrapporten aangereikt door brugklasleerlingen van het Stellingwerf College.

De brugklassers hadden voor het vak O&O, ‘onderzoeken en ontwerpen’, van hun docenten opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de overlast van de processierups en de gemeente een nieuwe manier van bestrijding te adviseren. Ze moesten in de huid kruipen van  natuurwetenschappelijk onderzoeker werkzaam bij een adviesbureau.

Bij het vak O&O wordt de samenwerking gezocht met bedrijven of gemeenten. Door middel van opdrachten moeten leerlingen samenwerken om een originele oplossing te zoeken voor een actueel probleem uit de praktijk. Als leerlingen naar het Stellingwerf College fietsen, zien ze langs het fietspad de eiken met waarschuwingslinten ‘Pas op Eikenprocessierups’.

De bestrijding van de processierups is voor de gemeente een kostbare aangelegenheid. En zoals het nu lijkt neemt het aantal processierupsen, en daarmee de overlast, ieder jaar toe. Reden temeer voor de docenten om leerlingen de opdracht te geven een oplossing te bedenken die goedkoop is en niet schadelijk voor het milieu.

Leerlingen zijn in staat out-of-the-box oplossingen te bedenken. Originele ideeën die varieerden van het ontwikkelen van een geurstof als lokmiddel voor processierupsen, speciale lampen op zonne-energie die ’s nachts de rupsen moeten aantrekken, tot het aantrekkelijk maken van de directe omgeving van de processierups voor zijn natuurlijke vijanden of het maken van een soort opvangscherm om de boomstam.

De leerlingen hebben in kleine teams thuis aan de opdracht gewerkt. Overleg met de docenten vond plaats via het computerprogramma Teams.

Vanwege de corona-beperking was het niet mogelijk de rapporten te overhandigen, maar werden deze met behulp van een grijper de wethouder aangereikt.

 

Foto’s: Eling Homminga

 

Team1: Sandra Knol, Britt Wijma en Melina van der Zee (uit klas AH1I)

Team 2: Tessa Houwer, Angel Hattu, Lisa Hofstra en Lieke van Kerkhof (uit AH1I)

Team 3: Max Aldershof, Sem Kraak, Florenzo Speklé en Sil Bergsma (uit AH1G)

Team 4: Daniëlle d’Hont, Rixt van der Wal en Sophie Westerlaan (uit AH1G)

 

Dit bericht delen? Vooral doen!
Geslaagd
Bekijk hier de geslaagdenlijst 2020. Alle geslaagde leerlingen van harte gefeliciteerd!