03
april
2017

André Kuipers op bezoek bij het Stellingwerf College

Een project over zwerfafval en duurzaamheid in de tweede klassen vmbo basis en kader was aanleiding om de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers uit te nodigen op het Stellingwerf College. Tijdens de lessen Mens & Maatschappij werd aandacht besteed aan het gebruik van plastic, voedselverspilling en recycling.

Waarom een astronaut uitnodigen als het gaat om zwerfafval en duurzaamheid? Vanuit de ruimte kun je waarnemen hoe het milieu op aarde verandert als gevolg van opwarming en vervuiling. Iedere dag komen er 200.000 mensen bij (denk aan de stad Almere), terwijl langzaam maar zeker het woestijngebied zich uitbreidt en de zeespiegel stijgt. Als op Groenland het landijs niet meer blijft liggen, dan gaat het ineens heel hard met de zeespiegelstijging. Steeds meer mensen op een steeds kleiner gebied, dat is zeer verontrustend voor de toekomst.

André Kuipers heeft als enige Nederlander ooit twee ruimtereizen gemaakt. In 2004 was het een ‘korte’ reis van ruim anderhalve week. In 2011 duurde de ruimtereis ruim een half jaar. Hij wist in twee keer een uur alle tweede klassen te boeien met zijn verhalen over voorbereiding, lancering, verblijf in het ruimtestation en terugkeer op aarde.

De beelden die hij tijdens zijn presentatie vertoonde waren indrukwekkend. Mooie foto’s over bijzondere natuurverschijnselen, maar ook een filmpje over ‘douchen en naar het toilet gaan in de ruimte’ en de foto’s over zwerfafval in de ruimte. Satellieten zijn essentieel voor internet en digitale communicatie. Alle afgedankte resten van meer dan 10 cm zijn op te ruimen, maar het kleinere ‘gruis’ kan niet worden gevangen en wordt het afvalprobleem van de toekomst.

De onderzoeken in het ruimtestation ISS werden in Jip en Janneke taal uitgelegd. André Kuipers blijkt een boeiende verteller te zijn. Zijn boodschap voor de leerlingen van het Stellingwerf College: jullie zijn de generatie van de hoop. Het is aan jullie om op een slimme manier met de aarde om te gaan, slimmer dan jullie voorgangers.

 

Dit bericht delen? Vooral doen!
Scholierenverkiezingen op het Stellingwerf College
Donderdag 9 maart deden de leerlingen uit de bovenbouw vmbo, mavo, havo en vwo van het Stellingwerf College mee aan de landelijke scholierenverkiezingen. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als...